Χρησιμες Συμβουλες

Είμαστε εδώ για εσάς

Λίγες χρήσιμες συμβουλές γι'αυτούς που μένουν, τι πρέπει να προσέξουν και να κάνουν πριν και μετά την περίπτωση μιας απώλειας προσφιλούς προσώπου. Την πείρα μας που αποκτήσαμε κατά το διάστημα πολλών ετών ασκώντας το λειτούργημα αυτό θα προσπαθήσουμε να την μεταφέρουμε σ'αυτές εδώ τις σελίδες που διαβάζοντάς τις κανείς θα αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με το τί πρέπει να κάνει και να προσέξει ώστε να μην παραλείψει αναγκαία πράματα, να μη γίνουν λάθη, ώστε στον πόνο που θα προέλθει από το θλιβερό συμβάν να προστεθούν φασαρίες και άσκοπα τρεχάματα που δημιουργούν στις στιγμές αυτές μόνο σύγχυση και τίποτε άλλο..

Κανένας δεν μπορεί ποτέ να σκεφτεί με ευχαρίστηση το θάνατο, πολύ περισσότερο όταν αφορά συγγενικό του πρόσωπο. Πολλές φορές ένας ξαφνικός θάνατος φέρνει στην οικογένεια δύσκολες καταστάσεις επειδή οι πόνοι με το χαμό ενός εκλιπόντος σε πολλούς εμποδίζουν την καθαρή σκέψη. Αλήθεια πόσο μεγάλη γίνεται συχνά η αναστάτωση των συγγενών σε μια τέτοια περίπτωση και πόσο είναι απληροφόρητοι για το τι χρειάζεται να κάνουν σε μια περίπτωση θανάτου!.

Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς ότι τα γραφεία τελετών "Αφοι Μπαμπούλα" (Υιοί Στέλιου Μπαμπούλα), αναλαμβάνουν την ουσιαστική υποχρέωση να σταθούν δίπλα στην οικογένεια όχι μόνον για την ανάληψη μιας τελετής, αλλά και για την διεκπεραίωση πολλών διατυπώσεων που χρειάζονται τις στιγμές αυτές.

Έχει αποδειχθεί ότι ειναι προτιμότερο στην περίπτωση ενός θανάτου να απευθύνεται κανείς στα γραφεία τελετών Στέλιος Μπαμπούλας παρά σ φίλους και γνωστούς που στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν προσφέρουν άθελά τους μόνο σύγχυση. Γι'αυτό μετά από ένα τέτοιο συμβάν πηγαίνετε πρώτα στους ειδικούς ενός γραφείου τελετών της εμπιστοσύνης σας ή παρακαλέστε τηλεφωνικώς να σας επισκεφτούν στο σπίτι σας, ώστε να συζητηθούν τα σχετικά με την τελετή. Από τέτοια γραφεία έχετε στη διάθεσή σας ειδική πείρα ώστε να εξασφαλισθεί ο σωστός και ο προσωπικός χαρακτήρας της τελετής.

Στα πλαίσια των ανωτέρων συμβουλών μας, ορίζετε εσείς την οργάνωση μιας τελετής και μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις επιθυμίες σας σε ότι αφορά ποιότητα και τιμή.

Κωνσταντίνος Μπαμπούλας
Αφοι Μπαμπούλα O.E.

Χρήσιμες Συμβουλές

Περίπτωση θανάτου στο σπίτι
Σε περίπτωση που ο θάνατος συμβεί στο σπίτι, εφόσον διαπιστωθεί από το γιατρό τηλεφωνείστε απευθείας ή επισκεφτείτε το γραφείο τελετών. Θα σας απαλλάξει από πολλές φροντίδες και άσκοπες κινήσεις. Το γραφείο είναι αυτό που θα ελέγξει την ορθότητα του πιστοποιητικού θανάτου δια να μην έχετε προβλήματα μετέπειτα λόγω λάθους στοιχείων, το γραφείο είναι αυτό που θα μεριμνήσει την τακτοποίηση της σορού, άλλαγμα κλπ. και γενικά να σας πληροφορήσει τι πρέπει να κάνετε. Κατά τις περιπτώσεις αυτές που ο άνθρωπός σας αποβιώσει στο σπίτι μπορείτε να τον κρατήσετε κοντά σας ή να δώσετε εντολή στους αρμόδιους του γραφείου να τον μεταφέρουν στο νεκροστάσιο των Κοιμητηρίων.Εφόσον διαλέξετε την δεύτερη περίπτωση μπορείτε μετά την τακτοποίηση να επισκεφτείτε την σορό στα Δημοτικά Κοιμητήρια και να παραμείνετε όση ώρα επιθυμείτε από την ανατολή του ηλίου μέχρι και τη δύση. Πέραν της δύσεως του ηλίου τα κοιμητήρια κλείνουν και οι επισκέψεις απαγορεύονται. Ο άνθρωπός σας παραμένει εντός του χώρου που ονομάζεται νεκροστάσιο και φυλάγεται από τους φύλακες που διαθέτει το Νεκροταφείο καθ' όλη την διάρκεια του 24ώρου. Σύμφωνα με τους νόμους του κράτους ο ενταφιασμός επιτρέπεται μετά πάροδο 12 ωρών από τη στιγμή του θανάτου. Μετά από το διάστημα των 12 ωρών οι συγγενείς μπορούν να δώσουν εντολή στον εργολάβο να προβεί στον ενταφιασμό όποτε αυτοί επιθυμούν αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος σήψεως της σορού. Στις περιπτώσεις αυτές όταν οι συγγενείς περιμένουν πρόσωπα από το εξωτερικό και η σωρός πρόκειται να παραμείνει πέρα 24ώρου καλό θα είναι να δίνουν εντολή στο γραφείο να την τοποθετήσει σε ειδικό ψυγείο.
Περίπτωση θανάτου στο νοσοκομείο ή την κλινική ή γηροκομείο
Σε περίπτωση που ο θάνατος συμβεί στο νοσοκομείο ή στην κλινική κλπ. χρειάζεται από τα συγγενικά πρόσωπα να έχουν την ταυτότητα του θανόντος για να την επιδώσουν στο γιατρό του ιδρύματος προς σύνταξη της πιστοποιήσεως θανάτου και τα ρούχα για να τα παραδώσουν στο γραφείο τελετων. Σημείωση: Πολλές φορές στα ιδρύματα κατά τη στιγμή του θλιβερού συμβάντος επεμβαίνουν ατυχώς διάφοροι και προσφέρονται να βοηθήσουν την οικογένεια τονίζοντάς της ότι πρέπει να φέρει αμέσως τα ρούχα για να ντυθεί ο νεκρός διότι θα παγώσει και πολλά και διάφορα με στόχο να δημιουργήσουν ένα κλίμα σύγχυσης για λόγους ευνόητους. Στις περιπτώσεις αυτές σας συμβουλεύουμε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας όσο είναι δυνατόν και να προβείτε αμέσως μόλις κάπως συνέλθετε σε δύο ενέργειες: 1η ενέργεια: Επαφή με τον γιατρό για την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου. 2η ενέργεια: Ταυτόχρονη κλήση του γραφείου τελετών της αρεσκείας σας για τα περαιτέρω.
Περίπτωση αιφνιδίου θανάτου που προέρχεται από ατύχημα (τροχαίο, αυτοκτονία κλπ.)
Στην παραπάνω περίπτωση καλέστε αμέσως το γραφείο τελετών για να σας απαλλάξει από τις πρόσθετες φροντίδες που απαιτεί ο νόμος, όπως κάλεσμα της αστυνομικής αρχής, εγκληματολογικής υπηρεσίας, ιατροδικαστή, κλπ. Σημείωση: Στις παραπάνω περιπτώσεις σχεδόν πάντοτε εφόσον καλέσετε το Γραφείο Τελετών και αναλάβει τις πρώτες διαδικασίες που απαιτούνται από το νόμο, ο θανών πρέπει να μεταφερθεί στο νεκροτομείο προς νεκροτομή και την έκδοση πιστοποίησης αιτιών που προκάλεσαν το θάνατο από τον ιατροδικαστή, η γνωμάτευση του οποίου από κανέναν δεν μπορεί να προσβληθεί. Θέλουμε ιδιαίτερα να σας τονίσουμε ότι στην περίπτωση του αιφνιδίου θανάτου ότι δηλαδή πρέπει να γίνεται νεκροτομή διότι μετά τον ενταφιασμό πολλές φορές επακολουθούν δικαστικοί αγώνες (τροχαία ατυχήματα) με ασφάλειες διάφορες που απαιτείται η προσκόμιση ιατροδικαστικής έκθεσης και όχι απλή γνωμάτευση ενός γιατρού. Εάν κατά το ατύχημα ή τον αιφνίδιο θάνατο βρεθεί ιατρός παρών και θελήσει να γνωματεύσει δεν σας το συνιστούμε, ακόμη και σ'αυτήν την περίπτωση προτιμήστε τη νεκροτομή, μετά το πέρας της οποίας το γραφείο θα φροντίσει δια την άψογη εμφάνιση του νεκροτομηθέντος. Σας συμβουλεύουμε επίσης κατά τις περιπτώσεις αυτές ουδέποτε να επιθυμείτε τη σωρό να μη μεταφέρει το γραφείο στο σπίτι παρά μόνο στο νεκροστάσιο.
Περίπτωση θανάτου εάν επιθυμείτε ο ενταφιασμός να γίνει εκτός Θεσσαλονίκης
Στην ανωτέρω περίπτωση καλέστε το γραφείο και ζητήστε από αυτό ότι επιθυμείτε, φέρετρο, τακτοποίηση σορού κλπ και εν συνεχεία μεταφορά στον τόπο που επιθυμείτε. Για το παραπάνω θέμα υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να επιλέξετε: 1η περίπτωση: Καλείτε το γραφείο από το οποίο ζητάτε να σας διαθέσει το φέρετρο, να σας τακτοποιήσει τη σορό και εν συνεχεία να σας την μεταφέρει με ειδικό κλειστό αυτοκίνητο ή νεκροφόρα στον τόπο που επιθυμείτε και στη συνέχεια να επιληφθείτε εσείς για τα υπόλοιπα που χρειάζεται μέχρι και την ταφή σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα του τόπου σας. 2η περίπτωση: Καλείτε το γραφείο και του αναθέτετε τα πάντα. δηλαδή τακτοποίηση σορού, μεταφορά αυτής στον επιθυμητό σας τόπο και διεκπαιρέωση της όλης τελετής, χωρίς εσείς να προβείτε σε καμιά άλλη ενέργεια.
Tάφοι στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου (ανατολικός τομέας)
Στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου ο δήμος διαθέτει δύο είδη τάφων. Α Θέση και Β Θέση Σε όλες τις θέσεις η κατασκευή του μνημείου είναι η ίδια, διαφορά υπάρχει μόνον στην τοποθεσία, η δε διάθεση του ισχύει για τρία χρόνια. Παράταση δίνεται κατόπιν υποβολής αιτήσεως της οικογένειας στα αρμόδια γραφεία του Δήμου που ευρίσκονται στα κοιμητήρια. Η οικογένεια μπορεί να τοποθετήσει με δικά της έξοδα έναν κηροστάτη σε ένα σημείο του τάφου το σχέδιο του οποίου καθορίζεται από το Δήμο και σχετικές πληροφορίες θα πάρετε μόνον από τα Γραφεία. Καθετί άλλο πρόσθετο επί του τάφου απαγορεύεται.
Τάφοι στο νεκροταφείο Μαλακοπής (Aνω Τούμπα)
Στο νεκροταφείο της Μαλακοπής υπάρχουν δύο κατηγορίες τάφων. Και στο νεκροταφείο αυτό όσο καλύτερη κατηγορία προτιμήσει η οικογένεια τόσο καλύτερη τοποθεσία της προσφέρει ο Δήμος με τη μόνη διαφορά την ανέγερση του μνημείου την αναλαμβάνει η οικογένεια με δικό της τεχνίτη. Σκόπιμο είναι προ της αναθέσεως της ανεγέρσεως του τάφου στον τεχνίτη της αρεσκείας σας να συμβουλευτείτε τον προϊστάμενο του Γραφείου για να πληροφορηθείτε ποιους τύπους μνημείων μπορείτε να ανοικοδομήσετε.
Τάφοι στο νεκροταφείο Καλαμαριάς
Στο νεκροταφείο της Καλαμαριάς υπάρχουν δύο κατηγορίες τάφων. Και στο νεκροταφείο αυτό όσο καλύτερη κατηγορία προτιμήσει η οικογένεια τόσο καλύτερη τοποθεσία της προσφέρει ο Δήμος με τη μόνη διαφορά την ανέγερση του μνημείου την αναλαμβάνει η οικογένεια με δικό της τεχνίτη.Σκόπιμο είναι προ της αναθέσεως της ανεγέρσεως του τάφου στον τεχνίτη της αρεσκείας σας να συμβουλευτείτε τον προϊστάμενο του Γραφείου για να πληροφορηθείτε ποιους τύπους μνημείων μπορείτε να ανοικοδομήσετε.
Τάφοι στο νεκροταφείο Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Δυτικός Τομέας)
Μιχαήλ Αρχαγγέλου ο δήμος διαθέτει δύο είδη τάφων. Α Θέση και Β Θέση Σε όλες τις θέσεις η κατασκευή του μνημείου είναι η ίδια, διαφορά υπάρχει μόνον στην τοποθεσία, η δε διάθεση του ισχύει για τρία χρόνια. Παράταση δίνεται κατόπιν υποβολής αιτήσεως της οικογένειας στα αρμόδια γραφεία του Δήμου που ευρίσκονται στα κοιμητήρια. Η οικογένεια μπορεί να τοποθετήσει με δικά της έξοδα έναν κηροστάτη σε ένα σημείο του τάφου το σχέδιο του οποίου καθορίζεται από το Δήμο και σχετικές πληροφορίες θα πάρετε μόνον από τα Γραφεία. Καθετί άλλο πρόσθετο επί του τάφου απαγορεύεται.
Οικογενειακοί τάφοι
Μόνον τα δύο μεγάλα Κοιμητήρια της πόλης ήτοι το Νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου (ανατολικού τομέα) και το Νεκροταφείο Μιχαήλ Αρχάγγελου (δυτικού τομέα) διαθέτουν προς αγοράν οικογενειακούς τάφους. Οι κατηγορίες των οικογενειακών τάφων είναι δύο Α και Β και η διαφορά είναι στην απόσταση (πιο μπροστά ή πιο πίσω). Στους οικογενειακούς τάφους είναι ελεύθερη η ανέγερση μνημείου της αρεσκείας της οικογένειας, που μπορεί να ανοικοδομήσει οποιοδήποτε χρόνο εφόσον προηγουμένως υποβάλει το σχέδιο και προβεί ταυτόχρονα στην έκδοση αδείας ανεγέρσεως μνημείων στο αρμόδιο γραφείο του Νεκροταφείου. Τα ποσά των αγορών οικογενειακών τάφων καθορίζονται από τον Δήμο και καταβάλλονται ή εφάπαξ κατά την αγορά ή πληρώνοντας το 40% της αξίας και το υπόλοιπο ποσόν σε 4 εξαμηνιαίες δόσεις.Ότι αφορά το κόστος της διάθεσης τριετών ταφώνων ή οικογενειακών καθορίζονται κάποτε από το Δήμο που ανήκει το κάθε Νεκροταφείο ή δε διάθεσή τους γίνεται πάντοτε από τους αρμοδίους υπαλλήλους του Δήμου σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν και τις εντολές που έχουν. Απαγορεύεται η παρέμβαση ή η υπόδειξη οιουδήποτε εργολάβου τελετών στα ανωτέρω προαναφερθέντα Νεκροταφεία αυστηρώς.
Μνημόσυνα
Την τρίτη ημέρα του αποβιώσαντος σύμφωνα με τα ελληνικά ήθη και έθιμα εν στενό οικογενειακό κύκλο η οικογένεια τελεί επί του τάφου επιμνημόσυνο δέηση. Κατ'αυτήν κατασκευάζει ένα μικρό πιάτο κόλλυβα, απλό (βρασμένο σιτάρι με ζάχαρη) και καλεί τον ιερέα των Νεκροταφείων να τελέσει επιμνημόσυνο δέηση. Το αυτό επαναλαμβάνεται και στις 9 ημέρες από το θάνατο του προσφιλούς προσώπου τους. Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο που ακολουθεί μπορεί να γίνει είτε στο ναό που επιθυμεί η οικογένεια εντός Θεσσαλονίκης και κατά προτίμηση στο ναό της ενορίας του θανόντος είτε στο ναό των Κοιμητηρίων. Ένα πλήρες τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο περιλαμβάνει εκτός από το δίσκο αγγελίες τοιχοκολλήσεις και σχεδόν όλες τις διαδικασίες που απαιτεί και μια νεκρώσιμη τελετή. Η ανάθεση ενός τέτοιου μνημόσυνου στο γραφείο τελετών θα σας απαλλάξει από πολλές φροντίδες. Εάν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε μνημόσυνο πρέπει το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημέρα του θανάτου να επισκεφτείτε ή να καλέσετε το γραφείο τελετών δια να συζητήσετε τις λεπτομέρειες και να κλείσει το γραφείο για λογαριασμό σας την ώρα τελέσεως στο ναό και την αίθουσα δεξιώσεων. Σχεδόν όλα τα μνημόσυνα πραγματοποιούνται ημέρα Κυριακή για το λόγο αυτό όταν αργήσετε να επισκεφτείτε το γραφείο τελετών υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσετε ούτε ώρα να κλείσετε στο Ναό ούτε αίθουσα δεξιώσεων. Προσέξτε λοιπόν αυτή τη λεπτομέρεια. Εάν θέλετε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο να το κάνετε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο συμβουλευτείτε το γραφείο τελετών και να είσθε σίγουροι ότι θα σας προσφέρει την πείρα του, θα σας διευκολύνει. Τα ίδια πράγματα ισχύουν στο ετήσιο μνημόσυνο ή στο τριετές. Μνημόσυνα αρχιερατικά καλούνται τα μνημόσυνα κατά τα οποία χοροστατεί ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Σημείωση: Εάν επιθυμείτε το τεσσαρακονθήμερο, ετήσιο ή τριετές μνημόσυνο του προσφιλούς προσώπου σας να διαβασθεί σε άλλο Ναό και όχι στο Ναό της ενορίας σας ή των Κοιμητηρίων που έγινε ο ενταφιασμός, τότε αναθέσατε το στο γραφείο τελετών της αρεσκείας σας, για να απαλλαχθείτε από ορισμένες πρόσθετες διαδικασίες και δαπάνες.
Χρήσιμες Συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με το Δημόσιο
Ταμείο δημοσίων υπαλλήλων ενγένει, Υπουργείου Οικονομικών, Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Διευθύνσεως εντεταλμένων εξόδων Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Δικαιολογητικά Κηδείας

Δημόσιο

Α. Αίτηση δικαιούχου με ακριβή διεύθυνση κατοικίας και αριθμό τηλεφώνου με δεκάδραχμο χαρτόσημο, προς τη Δ/νση Εντελλομένων Εξόδων Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οδός Ερμού 18Α 7ος όροφος.
Β. Κατάσταση εις διπλούν στην οποία να γράφεται καθαρά το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, διεύθυνση κατοικίας, με ημερομηνία και υπογραφή.
Γ. Αντίγραφο Ληξιαρχικής πράξεως θανάτου.
Δ. Για τους πολιτικούς συνταξιούχους πιστοποιητικό της Υπηρεσίας Συντάξεων, για το ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο αποθανών κατά το χρόνο του θανάτου του.

έκδοση του πιστοποιητικού

1.Αίτηση με χαρτόσημα 150 δραχμών για το πιστοποιητικό που θα εκδοθεί προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - Υπηρεσία Συντάξεων - Δ/νση Πολιτικών Συντάξεων οδός Κάνιγγος 29 Αθήνα 
2.Ληξιαρχική πράξη θανάτου. Προκειμένου δε περί εν ενεργεία υπαλλήλων, βεβαίωση της αρμοδίας για την εκκαθάριση των αποδοχών υπηρεσίας του υπαλλήλου, περί του ύψους των αποδοχών αυτού κατά το χρόνο του θανάτου του.
3.Βεβαίωση της Υπηρεσίας Υγειονομικής Περίθαλψης περί καταθέσεως του βιβλιαρίου νοσηλείας του αποθανόντος. Στην ανωτέρω υπηρεσία πρέπει να κατατεθεί το βιβλιάριο νοσηλείας του αποθανόντος και Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
4.Βεβαίωση εργολάβου κηδειών θεωρημένη από την Αστυνομία για το γνήσιο της υπογραφής του εργολάβου, για το πρόσωπο που πλήρωσε τα έξοδα κηδείας.Σε περίπτωση που τα έξοδα κηδείας του αποθανόντος κατέβαλε τρίτος προς την οικογένεια (εκτός από το σύζυγο, γονείς ή αδερφούς) απαιτείται ακόμη ως δικαιολογητικό, εξοφλημένος αναλυτικός λογαριασμός του εργολάβου κηδειών (θεωρημένο τιμολόγιο ή δελτίο παροχής υπηρεσιών).
5.Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου του Ν.Δ. 105/1969, ότι ο αποθανών δεν ήταν ασφαλισμένος σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή οργανισμό ΙΚΑ - ΤΕΒΕ κλπ. και ότι δεν δικαιούται να πάρει έξοδα κηδείας από οποιαδήποτε άλλη πηγή (Ταμείο ή οργανισμό). Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να γίνεται επίσης ρητή μνεία της συγγενικής σχέσης, όπου αυτή υπάρχει. Προκειμένου για έξοδα κηδείας μελών οικογενείας πολιτικών εν ενεργεία υπαλλήλων, απαιτούνται τα 1, 2, 3, 5, 6 και 7 δι/κα και επί πλέον βεβαίωση της Προϊστάμενης αρχής του υπαλλήλου περί του ότι αυτός είναι πολιτικός εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος, καθώς και περί του συνόλου των αποδοχών τις οποίες λαμβάνει κατά το μήνα του θανάτου του μέλους οικογενείας του.

Από το ΙΚΑ

1. Θεωρημένη απόδειξη εξόδων κηδείας από το Γραφείο Τελετών.
2.Βιβλιάριο ασθενείας του θανόντος.
3. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
4.Εάν υπάρχει το τελευταίο απόκομμα συντάξεως του θανάτου. Σημείωση: Εάν τα ως άνω έξοδα διεκδικούνται από το σύζυγο ή τη σύζυγο που έμεινε στη ζωή τότε δε χρειάζεται η θεωρημένη απόδειξη εξόδων από το Γραφείο Τελετών (τιμολόγιο).

Από το ΤΕΒΕ

1. Θεωρημένη απόδειξη εξόδων κηδείας από το Γραφείο Τελετών.
2. Βιβλιάριο ασθενείας του θανόντος.
3. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
4. Εάν υπάρχει το τελευταίο απόκομμα συντάξεως του θανάτου.
Σημείωση: Εάν τα ως άνω έξοδα διεκδικούνται από το σύζυγο ή τη σύζυγο που έμεινε στη ζωή τότε δε χρειάζεται η θεωρημένη απόδειξη εξόδων από το Γραφείο Τελετών (τιμολόγιο)

Από Τράπεζες

Η κάθε τράπεζα έχει και το δικό της σύστημα καταβολής των εξόδων κηδείας. Οδηγίες δίνονται από το Ταμείο Υγείας εκάστης Τράπεζας ως αναφορά με την καταβολή εξόδων. Μεταξύ των δικαιολογητικών χρειάζονται: Α. Αποδείξεις εξόδων κηδείας από το Γραφείο Τελετών. Β. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Από το Ταμείο Νομικών

Συμβουλευτείτε το Ταμείο Υγείας Νομικών. Μεταξύ των δικαιολογητικών χρειάζονται: Α. Απόδειξη εξόδων κηδείας από το Γραφείο Τελετών. Β. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Από το Ταμείο Στρατού Ξηράς και Χωροφυλακής

Ισχύουν τα δικαιολογητικά που θα σας γνωστοποιήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.